Træer til villahaven


Jeg har en gammel have, som jeg selv plantede til for omkring 40 år siden. Dengang tænkte jeg ikke på, at det ville blive et problem, at det
meste, som jeg tilfældigvis plantede, var træer som f.eks. birk, gran og fyr, der nu er 20-25 meter høje, og som skygger enormt.
Ikke nok med, at de skygger i min egen have, men jeg føler også et ansvar for mine naboer og genboer, da jeg tydeligt kan se, at mine træer kaster skygge hen over mine naboer og genboers huse, haver og terrasser.
Da jeg ikke selv kan eller tør at fælde dem – skal jeg nu af med en større udskrivning for at få dem fældet. Jeg ærgrer mig over nu, at jeg ikke undersøgte noget om planter til haven dengang.
Har du nogle forslag til træer, der er egnet til en villahave i et parcelhusområde?

Det er et problem, at mange haver er plantet til med træer, der bliver alt for høje og dermed slet ikke hører hjemme i en villahave.
Som havearkitekt er jeg til stadighed på jagt efter træer, der ikke bliver for store i haven. Blandt røn findes der virkelig mange mindre træer, der kan leve op til det krav, og som samtidig har alle træets kvaliteter.

Tag nu for eksempel den smukke lille røn, Sorbus vilmorinii. Den får smukke gyldne efterårsfarver. Om foråret er den lige så skøn, når den springer ud med næsten blåduggede blade. Midt på sommeren springer de hvide blomster ud, og lige nu i slutningen af november sidder der stadig masser af hvide bær med et strejf af lyserødt.
Derudover findes der mange paradisæbletræer, der udmærker sig ved sin tidlige blomstring og senere sine små æbler, der sidder længe indtil frosten.
Af sunde og hårdføre sorter kan nævnes Malus toringo ”Hesse”, der får små, gule æbler på størrelse med ærter samt Malus ”Street Parade”, der får en anelse større æbler, som er helt røde.

Crataegus lavalleei – glansbladet tjørn skal også nævnes, da den har et meget flot og glinsende mørkegrønt løv og har meget sent løvfald. Høstfarver gul til orange og hvide til svagt rosa blomster i halvskærme. Frugterne, som er æbleagtige, bliver siddende længe på og er orange.

De nævnte træer er moderat voksende træer, der bliver omkring 5-7 m høje, hårdføre, tåler byklima, placering i sol- halvskygge, foretrækker kalkholdig jord, men stiller ikke store krav til jordbunden.

Sidebar

Sorbus vilmorinii, et mindre træ af røn – lige inden blomsterne folder sig ud midt på sommeren.

Sorbus vilmorinii med sine fine og dekorative bær, som først er hvidlige og senere hen på efteråret bliver de lysrosa.

Har du spørgsmål eller vil du høre
nærmere om hvad jeg kan tilbyde?

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.